Followers

Wednesday, January 8, 2014

Senarai Semak Barang Untuk Kemasukan ke Asrama Penuh

Alhamdullilah adik bongsu aku ni berjaya dapat 5A untuk UPSR & mendapat tawaran ke sekolah asrama penuh. As a reward, kena la kakak die ni menunaikan janji belanja handphone sebab handphone dia dah rosak. Padahal aku dulu masa darjah 6 handphone pun tiada.. ishh2
Aku budget RM400 je tapi budak sekarang punya taste & demand so high... samsung galaxy trend RM599
adeeehh.. tapi sebabkan kesian belikan la juga


Disebabkan terkena tempias aura semangat si adik nak masuk sekolah asrama, maka as a kakak yang pernah masuk boarding school & sementara aku masih dalam maternity leave ni kitorang dah jadi pelanggan tetap AEON Bukit Tinggi
Every week mesti ke sana

Untuk panduan adik-adik yang bakal masuk asrama penuh Sekolah Sains atau pun MRSM here are the check list yang kadang2 tiada dalam check list yang sekolah bagi tapi bagi aku harus ada. Adik aku ni pilih warna biru untuk semua barang dia. Aku yang suruh pilih 1 warna as identity.. Aku suruh pilih warna pink dia tak mahu atas alasan tak nak dipanggil 'PINKY'

SENARAI SEMAK
  • Al Quran & Surah Yassin
  • Telekung & Sejadah
  • Bantal busuk wangi - selalunya sek akan bagi 1 je bantal
  • Sarung tilam & sarung bantal (spare) - selalunya kena beli dikoperasi sekolah
  • Jam loceng - aku hampir2 lupa bab ni sebab kat rumah selalunya kita set alarm guna hp
  • Pinggan
  • Cawan
  • Termos
  • Sudu - Garpu
  • Air Kotak - untuk minum sendiri kalau tak sempat sarapan. Advisable susu kotak or milo
  • Biskut
  • Baldi
  • Gayung
  • Berus Baju
  • Sabun untuk cuci baju, pinggan & badan sendiri
  • Baju kurung & baju melayu (MUST HAVE)
  • Selipar toilet
  • Kasut/Sandal nak pergi preparation class
  • Kasut sport
  • Kain buruk
  • Surat khabar lama
  • Tisu
  • Toiletries
  • Towel
  • Hanger
  • Penyepit Baju
  • Deodorant/Perfume


tu je la antara item-item yang perlu dibawa. One more DUIT!! tapi jangan bawa banyak2 ye
Good luck & jangan ngengada nak homesick je







1 comment:

Normala Ab. Shukor said...

tq atas checklist barang nak msuk asrama.. anak saya, insya allah akan daftar mggu depan so amat berguna pd saya yg tak ada pengalaman duduk asrama. tq and nice blog