Followers

Monday, December 30, 2013

Pengalaman Melahirkan Nik Rania Zafirah (Part 2 of 2)

Sambungan dari entry ini - Pengalaman Melahirkan Nik Rania Zafirah (Part 1 of 2)

Transit dari labor room ke wad. Kali ini dah tak guna wheelchair tapi guna katil sampai ke wad..wooohooo..
Mak, abah & adik bongsu aku dah menunggu di bilik. Tapi masa ni Rania masih dalam tempoh pemantauan kat nursery. Kena tunggu a few minutes & malam tu Rania tidur dengan ibu & ayah. Cuma yang breastfeed sahaja dibenarkan untuk sebilik dengan si ibu. Kalau baby yang minum formula milk akan diletakkan di nursery.

Malam pertama bersama Rania ibu & ayah memang tak tidur malam. Rania kejap2 berjaga nak menyusu. Masa ni aku tak tahu sama ada susu aku dah ada belum. Yang pasti aku nak Rania breast feed. So, aku suakan sahaja Miss B kat Rania. Lepas susukan Rania, Rania merengek. Sampai kami blur nak buat macam mana. Nasib baik wad kami dekat dengan nursery. Jadi kami ambil inisiatif jumpa nurse kat nursery & request nurse ajarkan macam mana nak sendawakan Rania. Rupa-rupanya ada angin. Lepas burp (sendawa) Rania tidur lena. Niat di hati kami pun nak tidur juga. We have to be very sloowww sbb tak nak ada bunyi yang boleh buat Rania terjaga. Tapi tetiba streeetttt. -Bunyi badan Incik Suami bergesel dengan tilam- Teruss Rania huaaaaaaa... aduhaaiiii.. malam tu kami bergilir-gilir pangku & dodoikan Rania. Ibu & ayah memang tak tidur sebab masing2 kekok & risaukan Rania. It was a looonnggggg day.

Selepas Subuh baru la Rania betul-betul lena. Aku & Incik Suami pun tertidur sekali. But aku dapat tidur sekejap je.Incik Suami dah berdengkur tak sedar.  It was the busiest morning. Ramai betul staff yang masuk bilik - caterer hantar breakfast, cleaner kutip sampah & cuci2 toilet sikit, then another cleaner masuk & offer untuk tukar cadar, nurse check tekanan darah & suhu, doctor datang check jahitan episotomi & interview tanya dah kencing blom etc etc, nurse bagi ubat, nurse datang buat hearing test untuk Rania, homecare DEMC datang interview sebab dorang akan datang buat lawatan rumah after this, staff datang hantar bill & settlekan urusan pembayaran, pakar lactacyd datang bagi penerangan pasal penyusuan susu ibu - masa ni bila aku cakap tak sure ada susu or tak, dia picit Miss B & alhamdullilah baru nampak ada cecair perang. All this while aku yang tak reti picit kot,  doctor kanak2 datang buat check up untuk Rania. Masa tengok Doctor Koshi ni check Rania, kami macam whoaaaa.. lain betul cara pegang orang yang dah biasa dengan baby dengan orang yang baru first time pegang baby. Macam dilambung-lambung & dipusing-pusing kan je si Rania. Tapi Rania steady je.. Lastly pharmacist datang terangkan pasal ubat yang dibekalkan. Rrrrrraaaammmaiiii kan.

Sebelum balik tu Mak suruh aku mandi wiladah dulu. Senang sebab kat sini ada hot shower. Bila dah pack barang tetiba rasa .. whoaa banyaknya barang kami. Nasib baik la kat sini ada disediakan concierge & valet service. Kami di escort pulang hingga ke kereta oleh tiga orang staff sorang nurse tolong tolak katil baby, sorang tolak wheelchair aku (ngengada naik wheelchair, eh tapi dorang yang offer taw) & sorang lagi tolak troli yang macam kat hotel tu..  Kami tunggu Incik Suami bawa kereta ke lobby. Kat sini ada juga jockey service untuk park kn kereta korang dan juga buggy service kalau korang park kt car park & jauh.

Overall sangat berpuas hati dengan service dari DEMC ni. Aku rate 4.5/5 star.

As summary cost kelahiran Rania di DEMC ni cuma RM2500+ alhamdullilah..

Rania first foot prints. Seronok Rania ada kenangan macam ni. Zaman aku dulu ada kenangan tali pusat je..hahaha



 Goodies bag. Sangggaattt banyak barang dalam ni. Almost semua brand lampin pakai buang ada, toiletries, heh mcm2 la..

And this is our sweetheart Rania





Wednesday, December 11, 2013

Wordless Wednesday

Our first pictures together
at kampung after marhaban, bacaan yassin & kenduri kesyukuran
Syukur Alhamdullilah





Monday, December 2, 2013

Pengalaman Melahirkan Nik Rania Zafirah (Part One of Two)

Bismillah

Alhamdullilah aku dikurniakan kemudahan sepanjang mengandung & melahirkan Nik Rania Zafirah. Harap-harap Nik ... yang seterusnya begini juga.. Amboii, yang seorang ni pun umur baru sebulan dah berharap untuk the next Nik.. huahuahua
 InsyaAllah suatu hari nanti Rania boleh baca sendiri pengalaman ibu melahirkan kamu 

Semuanya terjadi pada 24 Oktober 2013. Sebelum tu kami suami isteri memang la dah berdebar-debar & tertunggu-tunggu bila la baby nak keluar.  Aku & Incik Suami dah selalu seru & bercakap dengan perut bulat supaya Rania lahir hari Khamis malam Jumaat..whoaa.. menjadi betul!!


9.15pagi
Sedang enak baring-baring dalam bilik. Sambil berkhayal tanya bila la sakit bersalin ni nak start. It should be today! Tetiba terasa ada air hangat dari Miss V. Aku bangun laju-laju terus masuk bilik air. Memang tak boleh nak kawal. Aku pasti ini lah air ketuban tapi macam ragu-ragu pun ada. Nasib baik katil tak basah teruk sangat.
Terus panggil Incik Suami yang masih mamai-mamai.. "Abang.. air ketuban dah keluar!"
Incik Suami angkat kepala tengok aku .. tengok tilam.. then tidur...oh suamiku. Ni mesti dia ingat aku terkucil. 
Again.. "Abang!! Sayang nak beranak dah!!".. Automatik Incik Suami bangun..
Masa ni memang tak rasa sakit cuma rasa air keluar tanpa henti. Bagi tahu mak. Mak pon macam tak berapa pasti nak buat apa sebab aku langsung tak rasa sakit. Mak telefon nenek di kampung sebab nak tanya kena pergi hospital sekarang ke..
Aku terus salin pakaian.. lepas tu pergi dapur, minum milo & makan kuih karipap. Dalam hati.. "Masa pantang nanti dah tak boleh makan kuih karipap ni"

10.10pagi
Kami bergerak ke Darul Ehsan Medical Center (DEMC). Aku minta Incik Suami singgah kedai beli gula-gula & request supaya dia memandu dengan slow & steady jangan tergesa-gesa. Sebenarnya aku cuak nak pergi hospital awal-awal sebab tak rasa lagi sakit contraction. 

10.30pagi
Sampai di DEMC, aku daftar di kaunter kecemasan. Kemudian staff DEMC datang bawa wheelchair dan suruh aku duduk atas tu untuk dibawa ke labour room. Dua tiga kali aku menolak pelawaan untuk menggunakan wheel chair dan tegas aku kata "Tak mengapa, saya nak berjalan". Alhamdullilah aku masih gagah untuk berjalan. Lagi pun kalau berjalan insyaAllah senang sikit laluan bawah nak buka. 
Kali pertama masuk dalam labour room aku macam konfius, ini ke labour room, macam wad je. Ada katil, beberapa peralatan, sofa single & tandas. Arah kiblat pun ada, Jauh dari imaginasi aku. Aku bayangkan labour room tu macam dalam cerita-cerita tv yang penuh dengan peralatan itu ini.
Jururawat pasangkan CTG kat perut aku.. ooo cenggini rupanya CTG. Jakun skali lagi. Kemudian part senak bila kena seluk kat Miss V. Bukaan serviks baru 2cm & aku diberikan ubat antibiotik. Masa ni macam-macam aku tanya doktor, bahaya tak kalau air ketuban dah leakage bla bla bla Aku beritahu doktor yang aku tak nak induce &kalau boleh aku nak semuanya normal - no pain killer, no epidural. Pasal episitomi dah bincang dengan Doktor earlier, tapi doktor cakap ikut keadaan sebab anak sulung takut nanti koyak lagi teruk.
Kami diberi pilihan sama ada nak tunggu di labour room or check in dalam bilik dulu. Next check up pukul 3petang. Of course, aku & Incik Suami nak dating dalam bilik dulu..hehehe.. Masa ni midwife suruh aku guna wheelchair sebab air ketuban dah leakage & dia macam risau. Tapi aku berkeras untuk berjalan juga. 

Sampai di wad. Jakun sekali lagi sebab tak pernah masuk wad..huhuhu..Alhamdullilah wad yang disediakan selesa untuk kami berdua. Ada toilet, tv, sofa panjang, bantal & selimut untuk keperluan Incik Suami yang menemani. Aku kunun-kunun nak buat squatting exercise, jalan-jalan & jauhkan diri dari katil untuk mempercepatkan bukaan. Nan adooo.. sebab aku rasa mengantuk. memang rasa nak tidur tapi macam serba salah untuk tidur.  Tapi bila Incik Suami dah yakinkan aku untuk tidur, aku pon tidurrrr.. *M2B pls dont follow this*


11.45pagi
Makanan sampai beserta pilihan menu untuk pilih apa yang nak dimakan untuk malam ni & esok. Nyummy nyummy... Selepas makan aku jalan-jalan sambil berzikir, baca surah Mariam, squatting exercise sikit & kembali tidur-tidur ayam. Ntah kenapala hari ni aku asyik rasa ngantuk je. Encik Suami pula advice suruh nonton tv supaya aku lebih relax.


2.30ptg
Nurse datang periksa tekanan darah, suhu badan & pasang mesin CTG untuk monitor heartbeat baby & contraction. Masa ni sakit contraction rasa macam sakit senggugut datang bulan, masih terkawal. 
Nilah mesin CTG. Yang sebelah kanan warna merah ialah heartbeat baby & yang sebelah kiri (warna hijau) untuk measure contraction lagi tinggi lagi sakit contractionnya. 

6.15ptg
Makanan malam sampai. Lauk ikan merah. Masa ni sakit contraction dah makin kuat. Almost every 15minute boleh rasa sakitnya. Baru nak makan 2 3 suap tiba-tiba rasa sakit again & again. Selera pun lari. Incik Suami masa ni turun bawah nak beli makan malam dia. Bila aku call beritahu sakit bla bla bla, rushing la Incik Suami datang, sampai chicken chop yang dipesan pun tak sempat nak ambil bawa naik. Bila dah tengok keadaan aku, layan sakit dengan aku jap then barulah Incik Suami turun nak ambil makanan.
Tekan  button untuk panggil nurse bagitahu dah ready nak pergi labour room. Again before pergi labour room nurse pasang mesin CTG.

7.15malam
Sebaik sahaja Incik Suami selesai solat Maghrib, nurse pun datang bawa wheelchair. Kali ni memang aku rela hati duduk atas wheelchair tu. Sampai labour room midwife datang check Miss V. Dah 6cm dilation. Mid wife suruh aku relax2 dulu. A few minutes after that, doktor check bukaan dah 8cm. Good progress & fast. Aku disuruh tukar baju & diajar  cara-cara ambil nafas & meneran (at this time aku tak ada asas & tak tahu pasal hynobirth/gentlebirth). Aku harap aku bersalin pukul 8 lebih supaya doktor & medical assistant yang lain sempat nak tunaikan solat Maghrib terlebih dahulu.
Contraction makin kuat. Masa ni memang sakit yang amat kat abdomen tu. Incik Suami non stop bagi support. Midwife suruh aku sedut gas oksigen bila rasa sakit & fokus kat gas tu sebelum aku & Incik Suami dibiarkan berduaan dalam labour room. Midwife jangka yang aku akan bersalin sebelum pukul 9malam. First time sedut, tetiba aku rasa khayal..terus beritahu Incik Suami "alaaa bang, ni gas etanox yang khayal tu laaa..rasa khaaaayaaallll".. 
Tapi aku sedut gak gas tu everytime contaction datang sampai rasa nak termuntah. Then baru la midwife inform some people kalau tak serasi dengan gas tu boleh rasa nak muntah.

Pukul 8 lebih doktor datang sekali lagi tengok bukaan (tak seluk) & get ready dengan peralatan pembedahan. Incik Suami dah get ready sapu minyak angin kat kepala dia & terkumat-kamit berzikir dan doa. Dalam hati aku, jangan la suami aku pengsan..hahaha.. Setiap kali contraction datang aku akan push. Doktor, Medical Assistant & Incik Suami sangat2 supportive. Aku rasa macam masuk pertandingan sukan pulak.
"Ämbil nafas...simpan-simpan!!!...tahan-tahannnnnn!"
"Ok Ok Good verryyy goodd!""
"Sikit lagi.sikit lagii!"
"Bagus! pandai-pandai"
8.45malam -
Beberapa push & 1 push yang terakhir tu menggelongsor zasss baby keluar. Wow, nasib baik doktor sempat sambut. Dalam masa yang sama rasa hangat & lega kat Miss V. NIKMAT!! Tiba-tiba hilang semua rasa sakit.
"Alhamdullilah & Assalammualaikum" kata doktor - ucapan pertama yang baby Rania dengar
Rania diletakkan atas dada ku. skin to skin.. sambil doktor tanya aku jantina baby. Lemah je aku jawab "Girl". Masa ni dah rasa penatttt...
Suara Rania nangis memang kuat sampai aku tanya Incik Husband "Tu suara Rania ke?hahaha"
Setelah dibersihkan & dibedung, Rania diletakkan bawah cahaya lampu dalam labour room, Incik Husband sempat snap gambar-gambar Rania sebelum Rania diiqamatkan. Ada getar dalam suara Incik Husband masa iqamatkan Rania.. Terharu & bercampur baur kot perasaan Incik Suami aku ni...hehehe

Alhamdullilah








Saturday, November 23, 2013

29th days of confinement

Hari ke 29 berpantang dah teruja nak mencuba pakai balik baju-baju lama
Dan yuhoooo.. baju nikah dah muat kembali
Perut pon kembali ke asal (sebab masa ni baru lepas menyahtinja..heheh)
Alhamdullilah
Excited!! Excited!! Excited!!

Tengah excited depan cermin posing posing, mak mencelah "Macam mana nak susukan Rania kalau pakai dress ni" (Baju nikah aku ni inner ala-ala long dress - rujuk SINI)
*krikk* *krikk* *krikk*



Terus naik atas penimbang. 58kg.. Hurmm, ok it just a numbers yg penting body shape..lalala.. (Padahal kalau boleh nak berat sama macam zaman2 universiti)
Masa 1 bulan mengandung berat aku 62kg
Di akhir kehamilan Minggu ke 39 berat melonjaklonjak naik sehingga 71kg.. whoaa

Terima kasih kepada confinement period a.k.a sesi berpantang 44hari sebab tak boleh makan itu ini (sampaikan kadang-kadang kena sembelit), kena berbengkung  (selalu juga skip atas alasan susah nak g toilet & tak selesa), bertunku (kadang2 skip juga sampai mak pon bising.. I'm sorry..heheh), mandi air daun & akar kayu (terima kasih Mak sebab susah payah buatkan semua) & minum air akar kayu (seriussss rasa macam kayu)..

Tapi senarai makanan yang nak makan lepas habis berpantang pun panjang juga. Tinggal beberapa minggu je..Can't waittttt! Errr.. boleh ke maintain body ni? *krikk* *krikk*

Tapi yang pasti aku rasa masa berpantang lagi seksa dari mengandung & beranak.  Adeehhh
I miss my pregnancy moment & moment2 masa beranak! Such a beautiful experience 
Apa-apa pun Alhamdullilah atas nikmat kesihatan yang diberikan-Nya
Berpantang ni pun untuk kebaikan masa depan
Bak kata semua orang-orang yang banyaakkkkkk bagi advice kat aku
"Badan ni nak pakai lama"






Tuesday, November 19, 2013

Susun Atur Barang Baby

Actually agak lambat juga aku menyiapkan susun atur & beli barang-barang Rania. 
Setelah start cuti, one week before expected due date (edd) barulah mula bersungguh-sungguh menyiapkan barang-barang Rania. Bila dah siap mengemas, fuuhh rasa makin tak sabar nak beranak *kunun2nye*

Almost semua barang aku beli warna merah jambu a.k.a pink. Kadang-kadang aku dan Incik Suami berdebar-debar kalau-kalau jantina baby yang keluar not as expected.. Alasan beli warna pink sebab warna selamat lagi satu yang aku berkenan susah nak cari ie. purple / ungu. Selain dari dua warna ni, memang aku tak berkenan. 

Towel purple & pink yang comel

Bakul & barang2 baby semua pink termasuklah tong sampah. Oh ye, memang aim bakul simple cam gini je sebab aku tak minat bakul yang ada renda-renda. Rasa macam semak je...ngee

Susun atur pakaian bayi. Aku belajar susun style macam ni dari blog master susun atur ie. http://susunatursioca,blogspot.com  Tq soo much sis. Memang senang nak ambil baju kalau lipat macam ni. Aku asing & labelkan untuk pakain lengan panjang dan lengan pendek supaya mudah nak ambil.. so sesiapa yang berkenaan tolong jangan sepah-sepahkan ye. heheh

Out of topic, ni antara pemakanan yang aku amalkan semasa mengandungkan Rania. Alhamdullilah, mudah lahirkan Rania, rambut Ranua lebat & kepala Rania tiada daki. 



Wednesday, November 6, 2013

Everyday is a new day

Orang cakap muka bayi berubah-ubah. Memang betul pun! Aku rasa muka Rania berubah. Kalau dibandingkan muka sekarang hari ke-11 dengan hari pertama lahir memang ada beza
Paling berbeza bahagian rambut, sebab ayahnya dah botakkan..heheeh

Genap hari ke-7 Rania lahir, tali pusat pun gugur. Opahnya la yang paling happy sebab dah tak payah takut2 nak mandikan pakai bju Rania etc. Kalau ada tali pusat memang kena over berhati-hati. 
Esoknya hari Jumaat kami laki bini sepakat nak cukur & tahnik kan Rania. Sebenarnya aku macam kesian nak tengok rambut lebat Rania dibotakkan. 
Tapi Incik Suami ni memang pandai memujuk. Katanya ini sunnah & tak elok dibiarkan rambut yang dibawa dari perut tu. Tapi bila pagi tu dia pon macam tak sampai hati cuma orang lelaki ni hati cekal. So, memang kena cukur la my lovely little girl Nik Rania Zafirah. 

Sebelum bercukur, aku susukan Rania, Lena je Rania tidur.Alhamdullilah senang Incik Suami cukurkan kepala Rania sambil aku pangkukan Rania. Sekali sekala Incik Suami pangku Rania atas riba sambil cukurkan kepala Rania. Lenguh... Alhamdullilah tiada satu pon torehan luka di kepala Rania walaupun 4 bilah pisau cukur digunakan. Kulit kepala Rania pun bersih tanpa daki. Mungkin ini disebabkan amalam aku minum virgin coconut oil (VCO) masa mengandungkan Rania. 

Next, belah mulut atau bertahnik. Aku memang tak tahu pasal belah mulut ni. Nasib baik la Incik Suami ni arif sikit pasal adat2 ni. Kami sediakan air zam-zam, kurma, kismis, garam, gula & cincin emas. Incik Suami cicahkan benda-benda ni di jari nya kemudian di suakan di mulut Rania ambil berselawat & doa. Masa ni Rania dah macam lapar. Laju je Rania hisap. 

Semoga Rania membesar sebagai anak yang solehah, baik & manis kata.. Aminnnn

Notes: No filter pictures as below because i got problem to transfer edited instagram pict from my smartphone or intagram web... pity me (T_T)


 Rania #2nd day & 1st day

Father & daughter bonding session #3rd days

Rania #3rd days

Rania suka buat mulut begini.. wuuu uuu #4th days

She sleep like a boss #4th days

Rania candid smile masa tidur #7th days

Bye-bye rambut Rania #8th days

Rania tidur lena sampai ternganga-nganga... zzZzz #8th days

Yess.. we know u love us #9th days










Saturday, November 2, 2013

We welcoming our baby 39 weeks & 4th days pregnancy - 24 October 2013

Alhamdullilah
#throwback 24 October 2013, cahayamata kami yang pertama selamat dilahirkan
Syukur Ya Rabb atas anugerah dan peluang yang diberikan
InsyaAllah kami akan menjaga anugerah ini sebaiknya

Assalamualaikum Nik Rania Zafirah
Ketahuilah Nik itu adalah nama yang kamu warisi dari ayahmu
Rania (menyenangkan) nama yang sekian lama ayahmu ilhamkan. Seawal kamu berusia 6 bulan didalam kandungan ibu. Malah sebelum kami tahu jantinamu. Ketika kamu berada dalam perut, nama ini yang ayah dan ibu gelarkan mu. 
Zafirah (kejayaan/kemenangan). Nama ke-tiga ini adalah nama terakhir yang kami ilhamkan. Puas mencari nama yang sesuai sehingga kamu lahir pun nama ke-tiga ini belum kami pilih. Pelbagai nama lagi yang berlegar ie. Izzara, Sofea, Aisya tapi tak serasi di telinga ayah mahupun ibu. Cerewetttkan kami. .
Akhirnya, sehari sebelum pendaftaran nama, ketika kamu berusia 4hari ibu ilhamkan nama Zafirah dan dipersetujui ayah.

Semoga Nik Rania Zafirah menjadi anak yang solehah dan berjaya dunia akhirat.


Ini adalah gambar-gambar terawal (no filter)  yang ayah capture di dalam bilik bedah selepas kamu di iqamatkan oleh ayahmu dan setelah beberapa minit ibu melahirkanmu.

Comelnya kamu di mata kami.

Alhamdullilah

Alhamdullilah

Alhamdullilah









Tuesday, October 22, 2013

Surprise at 39 weeks & 2 days

Semakin menghampiri 40weeks which is tempoh matang little precious in my womb.. dup dap dup dap
Aku dah start bercuti dari tugasan pejabat. Feeling sangat-sangat fresh & energetik. Ambil masa juga untuk recover. Hari Sabtu aku masih ke office untuk menyiapkan kerja-kerja yang tertangguh termasuk juga la menjawab online learning yang wajib untuk dapat point balance score card nanti.
Semuanya demi bonus. Harap ada rezeki untuk kami sekeluarga March nanti. 

Walaupun dah start cuti, my mom memang suruh buat kerja-kerja rumah. Lots lottssss of house chores. So jangan ingat aku start cuti dok rehat-rehat goyang kaki je. Kaen baju nak basuh pon guna kudrat tangan tenyeh-tenyeh okeee.. My parents dah stop berniaga. Dah get ready nak jaga cucu-cucu.. so its time for spring cleaning! Dan inilah waktu-waktu kritikal untuk aku get ready kemas-kemas barang my little precious. Cuci2 sterilizer susun atur & macam2 lagi la

Hari ni ada BIG SURPRISE for our family. Subuh2 mak dah jerit-jerit panggil aku dalam bilik. Rupa-rupanya mak nak minta sikit air zam-zam & kurma. Adik ipar aku dah masuk wad get ready nak beranak.. whoaaa... 2 weeks++ earlier dari expected due date. Memang dah potong que my little precious. Ini yang buat aku tambah debar.. hahaha.. Cousin2 my little precious semua dah kluar..Esok InsyaAllah kami akan pergi melawat cucu sulung keluarga kami. Agak jauh juga nak gerak dari Port Klang ke Semenyih..  So, little precious in my womb please be good to ibu & ayah ye. Jangan on the way dah excited nak keluar.. hehehe

Hari ni juga aku pergi ke DEMC untuk routine check up. Alhamdullilah kepala baby dah masuk laluan, Doktor dah bagi date if by 31stOct my little precious tak keluar lagi. So get ready with induce.. whoooaa.. so, bilik semua sudah dibooking. Estimated baby weight now is 2.8kg. Just nice.. Berat aku?? 71kg.. *jawdrop*. Whateva pun, aku harap boleh deliver my little precious dengan normal, mudah, selamat & sihat. amiinnnn....
Dah tak sabar pulak rasanya. 

=)









Sunday, September 29, 2013

9 months already

Alhamdullilah..
Dah 9 bulan aku mengusung diri dengan 2 jantung. 
Today 29 September 2013. Officially at 36weeks =)
Kaki dah mula nampak macam nak membengkak. 
My baby always active. tendang sana sini.. hehe,, dan dah pandai nak lari-lari ye. 
Last 2 weeeks masa check up kat KK again she kick the doppler. Lepas tu pusing sana sini sampai susah nurse nak cari heart beat. Huhuhu.. A few months later main kejar-kejar dengan ayah & ibu pula ye sayang. 
Dup Dap Dup Dap

Aku dah officially berpindah dari bilik sewa di Bangsar to my parents house. No more roomates & housemate life yang kunun macam zaman muda-mudi. heehhe
Esok dah kena bangun awal. Have to drive alone from Port Klang to KL. Gosshh!
Mesti ngantuk dan letih. Aku harap boleh balik awal walaupun esok bderet schedule meeting. Minggu lepas berderet balik pukul 9 or 12pm!! Peak period sungguh. And tonight i  might have to burn mid night oil. Esok ada meeting awal-awal pagi. Material tak siap lagi.. aduhaaiii.. 
Ya Allah berikan lah kami kekuatan & kemudahan
Permudahkan lah segalanya
Aminnn




Tuesday, September 24, 2013

#throwback check up @29weeks

Today i am at stage 35weeks & 2 days pregnancy

Throwback for 29weeks -13 August 2013check up. Lepas raya and bila dah masuk 7bulan memang plan to start check up dengan hospital yang ditarget untuk bersalin. So i choose DEMC. 
Sebabkan aku datang without appointment & betul-betul after raya, ramai doktor perempuan yang not available. Disebabkan nak tahu sangat jantina baby, aku proceed check up dengan Doctor Zamri. 
Overall, doc terangkan dengan detail gambar2 scan tu. Bila aku cakap sebelum ni pernah scan tapi tak nampak jantina, doc cakap jantina tak penting nanti hari-hari you boleh tengok jantina dia..hahahah. Masa scan, our little baby tak mahu tunjuk muka. Nampak sipi-sipi je. 

At last we know it's a girl!! Next appointment aku booking dengan doktor perempuan. Sebab sebolehnya-bolehnya aku lebih prefer doktor perempuan. Sebelum balik kami dibekalkan dengan gambar scan, gift pack & cd video baby. Excitednya! Alhamdullilah

Lepas habis check up terussss zass shopping barang baby. Pink colour mendominasi..

video
1 of the few videos dalam cd =)



Wednesday, July 24, 2013

Rindu

Rindu pada annoying things!
Rindu pada si dia
I hate Monday not only because of Monday blues
Tapi Isnin hari yang aku sangat2 rindu kat Incik Suami
Isnin malam adalah antara malam-malam yang susah nak lelap setelah malam sebelumnya tidur di celah ketiak suami, berbantalkan dada bidang si dia
Nyenyak sungguh tidur bersama kekasih hati
Kadang-kadang tertanya juga tak lenguh ke suami aku bila aku tidur manja-manja macam tu
reaksi dia, its oke & dia lagi rinduu
alhamdullilah
Aku harap rutin ini tetap berterusan bila kami dah tinggal bersama dan bgelar ayah & ibu

Tapi...
Bila Incik Suami tak boleh tidur.. sangatlah annoying
Tak henti-henti dia bcerita, omong2 kosong or blagu kat telinga isteri dia yang nak tidur ni
Then, kalau aku tak response juga mula la dia minta kudap2 nak makan
So, kena la sediakan stok kudap2 ie kacang, pop corn etc.
lepas dah boring makan dia sambung mbebel balik
Minggu lepas aku buat tak tahu boleh pula dia kacau aku kiss btubi-tubi (=T_T=)
Sangat annoying oke bila orang kacau lena kita sampai macam tu skali
But now.. bila dah kembali dengan rutin Long-Distance-Marriage (LDM)
aku sangat2 rindu dengan perangai Incik Suami yang annoying itu
Oh myyy.... i'm glad he is my husband
Syukur Alhamdullilah

Aku harap ada rezeki untuk kami hentikan LDM ini
Really need him by my side
especially during my pregnancy moment
i miss u my love




Thursday, July 18, 2013

Update - First Pregnancy #25weeks Best moment when you start to feel the kickin

16July2013
Monthly routine check up di KKIA, kali ni kena buat check up dengan dentist pula. Boleh pula tetiba gusi & gigi aku sakit kat area gigi bongsu one day before appointment.. adeehhh
Tapi yang tak bestnya dentist tu check ala kadar je. Tahu la bulan puasa tapi mata dia pun kuyu je macam nak tak nak je check. Sabar je laaaa..
Aku pula, tak kisah la dentist ni macam ngantuk or wat eva aku tetap bagi soalan bertubi-tubi.
Nasib la dia jawab ala kadar.

Next check heart beat baby pula. Alhamdullilah bacaan heartbeat as usual 150+
My little baby memang aktif. Mula-mula behave je tak menendang. Sebab masa aktif dia time malam-malam. Tapi bila nurse letak doppler (untuk check heartbeat) je terus my little baby bagi kick..hahaha

I think this is one of the best moment during pregnancy bila mula rasa my little baby menendang. Little baby was sooo clever. Bila aku berborak dengan Incik Suami dalam telefon mesti tetiba little baby menendang,
Wow. Membesar la dengan sihat wahai anak ibu & ayah. Kami bersabar menunggu kedatangan mu melihat dunia InsyaAllah end of Oktober or early of November

Alhamdullilah Ya Allah





Monday, July 15, 2013

Baby Fair Parenthood Expo

Excited shopping barang baby walaupun poket tak berapa nak tebal..heheh
Now dah 25weeks. So, dah mula membeli sedikit demi sedikit.
Kalau la dah boleh masuk rumah sendiri kompom aku terlebih borong
Anyway thank you to Baby Fair Parenthood Expo di Mid Valley 12-14July2013
 Balik je kerja terus menyinggah di mid valley. Kalau nak pergi weekend memang tak bernafas la gamaknya. 

Ni antara barang-bzrang yang dibeli total damage +-RM300

Some of the things yang dibeli aku letak & storage elok2 dalam car seat packaging
Senang nak tengok balik apa yang dah di beli
Antaranya Breastmilk storage bottle 10bottles RM22
Mittens cap Fiffy
4 helai baju new born brand Fiffy
3 helai seluar new born brand Fiffy
baby towels brand Fiffy
Tikar getah RM15 cap Fiffy juga
So, kat booth Fiffy ni total damage dalam RM70+ & dapat free gift baby wipe tissues
Bengkung tradisional from mumdreams.com RM50
Botol susu avent tu hadiah dari my cousin, ada 2 botol 4oz for new born
Aku tengok kat expo harga 1 botol tu dalam RM40+




Car Seat from Sweet-Heart-Paris RM209
Free MamaLove apron

Overall, i am not very sure samada barang2 yang dijual semasa expo ni betul-betul murah or sekadar murah beberapa ringgit sahaja sebab ini memang my first experience membeli barang-barang baby,
Tapi feedback dari kawan-kawan ramai yang cakap barang-barang baby ni lebih berbaloi beli semasa expo.

Sebelum bulan Oktober ni tak tahu la ada lagi expo barangan baby or not. Harap-harap ada, sebab rasanya banyak lagi yang belum beli. Incik suami dah ajak shopping barang baby di Rantau Panjang pula.. Tapi alaihaiiii jauhnya nak ke sana....

Update: My baby dah mula aktif kickin here & there and sometimes buat somersault in her mother womb.. wowweeee
Semoga baby membesar dengan sihat ye. Kite pose sama2 taw =)


Thursday, June 27, 2013

Review Hotel DeÁrt Shah Alam

Sebenarnya kebetulan je nak menggatal booking hotel kunun-kunun pre-babymoon with Incik Husband tercinta sebab ada event di lokasi berdekatan. Nak manja-manjakan diri. Tapi sebabkan nak jaga bajet di poket maka marilah memilih Hotel Bajet.
Kebetulan memang dah lama aim nak merasa stay kat Hotel DeArt ni sejak terbaca artikel pasal hotel ni di akhbar. Dekorasi hotel ni memang best. 
Ada macam-macam pilihan bilik yang disediakan dengan tema yang berlainan

Lokasi hotel ni di Seksyen 7 atas Hailam Kopitiam/Jendela Bali restaurant, berhampiran dengan Restoran Hakim Lama & i-City Shah Alam. 
GPS koordinat 
Latitude: 3.075948538431517
Longitude: 101.48934960365295

Lobi hotel ni kecil je tapi dekorasi cantik & kerusi ni memang empukkkk

Bilik kami -103, aku pun tak sure ni tema apa. Majestik kot. Kami pilih yang ada tingkap.
 Dalam bilik ni tiada almari. Tapi ada penyangkut baju, Ok la boleh sangkut-sangkut
 
Sejadah pun ada disediakan. Dorang letak dalam laci. Nak tahu arah kiblat boleh dongak & lihat di siling. =)
 Work desk or dressing table pun ada together with cermin. Tas meja ni ada disediakn heater, tissue, 2 mug & 2 paket nescafe. Water cooler/heater ada disediakan diluar bilik berhampiran lif. Dan aku baru tahu kalau di bajet hotel, iron & iron board disediakan diluar di bahagian koridor. Aku ingatkan ada servis hantar ke bilik. hehehe..
 LCD tv with ASTRO
wifi pun ada
 Dan ini dekorasi bilik air yang merah menyala. Toilet bersih walaupun kecil. Sabun & syampu disediakan dalam dispenser.

Untuk tempahan yang dibuat dalam masa 7 hari sebelum check-in boleh dapat diskaun =)
So, total RM yang keluar dari poket ialah RM138
Harga ni sekali dengan compliment welcome drinks from Jendela Bali Retaurant, Voucher makan di Hailam Kopitiam & set breakfast di Hailam Kopitiam. Hailam Koiptiam & Jendela Bali ni terletak di bahagian bawah hotel. 
Overall kami satisfied dengan servis hotel ni =)
Nak cuci mata dengan pilihan-pilihan bilik yang ada & booking boleh la ke official website hotel ni