Followers

Sunday, April 24, 2011

Hadiah untuk Abah & Mak

Alhamdullilah.. 31 Mac i got a new asset!
Ingat lagi entry aku pasal promosi kereta? sini
yeaaayy.. dan ini aku hadiahkan si Bronzie untuk abah


aku bukan orang kaya
bukan juga berasal dari keluarga yang senang lenang
kami bermula dari bawah
kamu pernah duduk setinggan?
Aku pernah!
kamu pernah duduk flat murah?
Aku pernah!
Banglo? InsyaAllah =)
Kamu pernah rase perit nye bile muflis? hidup susah tak de kenderaan?
aku pernah lalui saat2 itu
sampai cari rezeki jual barang2 recycle
berbuka ala kadar time bulan puasa..
time tuh la, boleh nampak perangai sebenar sedara mara & rakan taulan
dan alhamdullilah most of them are VERY SUPPORTIVE..
dan kami sebagai2 anak2 berusaha berikan yang terbaek
Usaha + Doa + Tawakal
Alhamdullilah sehingga ke hari ini, Allah permudahkan laluan kami
Aku & adik no 2 (Jamil), dapat tawaran scholarship
aku - terjebak dalam banking industry..so competitive.. tension but i must be strong to achieve the BEST!
Jamil - as marine engineer with MISC he go around the world, rindu pulak kat adik aku ni. sekarang on the way to Brazil. 6 bulan atas kapal, 3 bulan kat darat.
adik no 3 Fitri - Result SPM dia is the BEST klo nak compare ngan abang & kakak die nih..ari tuh dapat offer scholarship Telekom tapi die reject sebab dia nak masuk Asasi UM. Now, tengah tunggu offer untuk further study.
Nabila & Sarah, masih di alam persekolah.. belajar elok2 ye dik =)

Kereta abah pernah kene tarik.. lama juga kami tak de kenderaan. kalau balik kampung, abah terpakse pinjam kereta bos. Nak pergi mana2 naek bas. sedih taw bila tengok orang tua kita lari2 anak kejar bas. Bila raya, kami tak pernah tak balik kampung. Tapi ade sekali nih la (time hidup susah) kami tak balik kampung. Laen sangat suasana. Tapi abah cuba bawa suasana raya dengan beli lemang, mak masak rendang..

Tak lama lepas tuh, Alhamdullilah.. Allah berikan rezeki untuk Abah beli kereta second hand cash. Dah serik nak berhutang. Tamat pengajian, aku perlukan kenderaan untuk bergerak ke tempat kerja. Sian abah kene rushing hantar & amek aku sebelum & selepas Abah balik keje. Masa tuh aku kerja kat Port Klang & Abah kat Balakong. Jauhkan.. Ade rezeki sikit, Abah hadiahkan aku kereta Satria 1.6 Auto 2nd hand sebab abah tak yakin anak dia nih boleh bawa kereta manual..hehe..i'm so0o happy, boleh gerak sendiri. tak payah nak susahkan sesiapa. boleh bawa mak & adik2 g jalan2.


si Bluebie.. abah letak nama aku kat belakang bluebie nih..so sweet..heehe. =) semua sticker2 tuh termasuk la "Perak Malii.." Abah yang letak.. sticker P tuh pulak dah harus dicabut tapi aku biarkan je sebab Fitri tak abez P lagi..
and YES, no plat Bronzie & Bluebie same W** 9488
so, agak2 kalau jumpa aku kat mana2 hai2 la ye.. jangan Honk2 pulak, kang terkezut aku..hehehe

oh ye, kereta yang banyak berjasa mesti la kereta sorong gerai nasi lemak mak..
mak masih berniaga..kesian tengok mak & abah bangun awal pagi siapkan segala..
dah banyak kali kami adik2 suruh bersara
tapi mungkin mak tak yakin lagi sebab adik2 ade lagi yang masih blajar
hmmm...


setakat nih, nih je la yang aku mampu untuk ada..
masih mengĂ­njak mencari rezeki
Semoga laluan rezeki kami dipermudahkan di dunia & akhirat.. ameen






6 comments:

H A N S said...

hai awak..u r so tough..harap sy blh jd cam awk, ringankan beban famly..sy keje, tp parent sy pun dah cukup smua, mcm x tau nk bg aper kt diorg..hehehe..smoga kita mjadi anak2 yg solah n solehah..aminn~

tasekM said...

alhamdulillah...

kamu anak yg baik.

:)





z186

RaDiN SiTi AiSyAh said...

ameen...insyaallah..moga baik2 sume nye tuk kamu cik maria...;D

zacky ~786~ said...

ALhamdulillah ~ :)

shazlea shayla @ maria said...

Hans, tak semestinya even mereka dh cukup semua mesti mereka ttp terharu klo dapat something surprise dr anak2 dowang.. contoh mcm fatin liana bg present kt parent die ari tu. tul x? =)


yeayyy..cik tasek dah singgah

radin & zack =)

beautiful.anggun2u said...

hai awak..harap awak lg kuat..bile kite bermula dr bawah, kejayaan tu lg manis n bermakna bg kite..org kata bukan senang nk senang & bukan susah nk susah..semua perlukan usaha..BTW, salam perkenalan..sila la singgah teratak saya..http://beautifulanggun2u.blogspot.com