Followers

Tuesday, March 6, 2012

HIV test



I'm done with HIV test"- Ujian Saringan HIV Pra Perkahwinan! yeayyy

see.. berbekas lagi tangan aku kesan kene suntik walaupon dah 2 hari.
Tapi memang terkezut la time buat test tu. I thought setitik je, sekali die suruh hulur lengan..huaa..aku siap tanya lagi "ëh, bukan amek setitik kat hujung jari ke?"
tapi pembantu perubatan tuh cakap "dik, perempuan kene amek lebih sikit.."
aku terus je mengaku yang aku nih mabuk darah..adesss
nasib baek la 2 orang pembantu perubatan dalam lab tu pandai melawak & mbebel tenangkan aku.. pheewww.. lega!
yang untuk HIV test dorang letak setitik je kat atas kertas tester tu (pe kejadah bahasa medic die aku pon tak tahu).. yang darah kat dalam tiub kecik tu, kena hantar ke lab untuk dianalysis - anemia test.. klo result k.o kene proceed ngan ujian talesemia.. nasib baek everything is smooth! Overall keseluruhan proses from registration sampai habis, makan masa dalam sejam. Selain isi borang saringan ni, ada additional borang yang dorang bagi - Borang pra kehamilan.. isi je mana yang tahu, mana yang tak tahu boleh isi with doctor nanti.
Untuk bakal2 pengantin, u all kena buat appointment before datang untuk ujian saringan ni.
Just call je Klinik Kesihatan
Untuk senarai Klinik Kesihatan sila klik SINI




7 comments:

Anonymous said...

Salam,

wah, klinik kesihatan kerajaan area mana sampai suntik jarum tu sampai lebam2? Ganasnya pembantu klinik tu...hehehe :)

kalau kurang darah macam saya - agaknya mahu kedua2 belah lengan jadi mangsa huhuhu

-lea-

cik helena said...

eh kte dia amik setitik je..huhu cam teruk pulak lebam itu..

shazlea shayla @ maria said...

Cik Helena, die amek 1 tiub kecik tapi setitik je yang die gune untuk HIV test.. balance untuk ujian anemia.. no choice lak tu..adeeeh

anonymous, maria klo kene amek darah memang lebam sampai seminggu.. addoiiii

Unknown said...

Ada HIV test yang tidak guna darah ttp air liur(saliva). Boleh di guna di rumah dan accurate nys 99.8%. Senang dibeli di www.rapid-kits.com. Saya sendiri guna.

Unknown said...

Ada HIV test DIY yg tak guna darah ttp guna air liur/saliva. Boleh guna di rumah, accurate nya 99.8% dan hasil ujian dlm 20 min. Boleh dpt dari www.rapid-kits.com. Sangat safe kerana darah ada virus, saliva itu hanya antobodi.

h u d a said...

hai, nak tanya. HIV test ni valid sampai bila ye? confuse lah kejap kate 6 bulan, kejap 3 bulan. huhuhu.

shazlea shayla @ maria said...

Huda, HIV test ni valid 6 bulan.. yg 3 bulan tu surat kebenaran berkahwin.. so HIV test boleh buat earlier dear